“Trebuia să fie despre tineri”
Păsările bătrâne nu au zburat bine anul acesta, toată lumea știe asta, așa că putem sări peste asta”, este primul lucru pe care îl aud când iau contact Willem .
Licitatie acum cu porumbei descendenti “MURPHY’S LAW” frati cu loc 4 Moledo OLR gasiti acum pe https://fpigeonsauctions.com/categorie-produs/karl/
In licitatia publica din decembrie oganizata de catre De Duif Willem de bruijn reuseste sa vanda 77 de pui cu suma totala de 1,677,480 euro o medie de 21,785 euro pe porumbel
Willem de Bruijn a fost întotdeauna direct și asta nu s-a schimbat până astăzi. Nu lipsește claritatea. Acest lucru este foarte lămuritor’ Dacă cineva îl sună și se plânge de propria sa performanță, nu durează mult până când primește următoarea întrebare: concurenții tăi provin de la cei mai buni? Apoi conversația de foarte multe ori se termină foarte repede. Această abordare frontală nu este întotdeauna apreciată. Chiar și atunci când cineva își exprimă o părere despre ceva, întrebarea urmează invariabil “dacă a încercat el însuși”? El scrie în fiecare săptămână ce are în minte și, de asemenea, cum își ghidează colonia. Ar putea exista ceva pe care nu l-a testat pe larg? Totuși, Willem caută să îmbunătățească metodele încercând el însuși. Doar pentru a afla de cele mai multe ori că cea mai simplă cale este adesea cea mai bună. Și veșnica căutare a porumbeilor mai buni continuă, de asemenea, fără încetare. Când poți citi în detaliu într-o rubrică săptămânală ce face și ce nu face cineva și care suntconsiderentele sale, îți faci deja o imagine destul de mare a hobby-ului său și a experienței care o însoțește.
Willem de Bruijn are trecut de 70 de ani și încă se angajează cu pasiune în hobby-ul săuÎncă plin de foc și cu aceeași dorință de câștig. Soția lui, Joke, când a fost întrebat cum și-ar descrie soțul, spune că ,crede că acesta este un streamer. „Dar el nu se ia prea în serios când lucrurile nu merg o dată și poate râde fericit de el însuși”. El însuși nu contrazice această caracterizare, așa că trebuie să fie destul de exactă. Willem a alergat prin „curse cu porumbei” cu viteza uraganului în cariera sa. Și a luat o mulțime de adepți în urma lui. Imediat ce se trezește, este 100% pornit, urmărește totul cu mare interes (dacă cineva joacă bine, el este primul care trimite un mesaj) și își formează o părere despre orice pe baza propriei experiențe. Cu porumbeii bătrâni, lucrurile nu au mers așa cum și-ar fi dorit Willem în 2023. Nu vrea să-l folosească drept scuză, dar asta vom face pentru el: preocupări legate de sănătatea și bunăstarea membrilor apropiați ai familiei și atenția cerută de acest lucru a jucat cu siguranță un rol. Și Jan Ouwerkerk spunea: chiar dacă e ceva în neregulă cu degetul tău mic, porumbeii nu sunt 100%. Totul trebuie să fie corect și capul tău trebuie să fie gol pentru a juca bine. Și a așteptat prea mult să intervină, spune însuși Willem după aceea. Pe scurt, cei batrani nu s-au descurcat suficient de bine și de aceea le-am oprit în acest reportaj.
Porumbei tineri!
Cu tinerii, a fost alta treaba. Au făcut ceea ce au făcut de ani de zile. Zburând lucrurile în bucăți. De exemplu, au câștigat o mulțime de titluri de ași la nivel național și Willem a avut cel mai bun porumbel tânăr din Olanda pentru Olimpiada de la Maastricht. Dar există loc de îmbunătățire și acolo. Pentru că la ultimul zbor au eșuat deoarece unii au început să năpârliască în pene mici, iar ceilalți au început să „se gândească” la asta. Suficient pentru ca ultima săptămână să nu fie top. O consecință a unui experiment care a funcționat bine în 2022, dar nu în 2023.
Metoda’
Începe cu porumbei buni. Asta e baza a tot. „Bine și restul e o prostie” a devenit un slogan, dar, desigur, există mai multe. “Principalele lucruri pentru mine sunt porumbeii buni, o crescatorie buna, care este, de asemenea, bine ventilata si un sistem de ingrijire bun, fix. Acestea sunt stalpii. Deci nu folosesc un sistem complicat, dar bineinteles ca elementele de baza trebuie sa fie in ordine.”
Potrivit lui Willem, gândind logic și distingând problemele secundare de cele principale. “Păstrând imaginea de ansamblu corectă. Obții porumbei buni căutând, încercând, jucându-i mult și căutându-i și jucându-i din nou. Este greu de spus ce este o crescătorie bună. Porumbeii trebuie să îți spună. Dacă zboara bine rămâi departe de ea cu totul. Dacă porumbeii nu arată bine și se simt moale, s-ar putea să fii riguros. Odată am tăiat jumătate din tavan în mijlocul sezonului de pui și l-am înlocuit cu plasă. A funcționat. Ferestrele au fost larg deschise zi și noapte de atunci. Pe orice vreme. Cu ventilatoare care funcționează la viteză maximă (unul în fiecare din cele patru compartimente), oferă mult aer proaspăt. Trebuie, deoarece peste două de tineri locuiesc în două compartimente destul de mici. Luxul este necunoscut pentru mansardele mele; este complet absent. Materialele folosite cu ani în urmă la mobilarea mansardei sunt încă folosite si acum. Nu am vrut să coste prea mult atunci, dar încă funcționează bine”, spune Willem.
Acele mansarde nu sunt chiar super curate. Răzuitorul zboară lin peste ele în fiecare zi și este mult praf în perdele (care servesc în scopuri de întrerupere) și în “tifonul” dublu din tavan. Nu-i deranjează pe porumbei. Ei strălucesc ca nebunii.
Un sistem de îngrijire bun, fix.
Imediat după ultimul zbor, începe noul sezon. Cernerea se efectuează fără probleme. Willem trage o linie la premii în propriul club. Acolo, competiția este depășită și premiile sunt întotdeauna câștigate foarte repede. Porumbeii rămași li se administrează o cură de trei săptămâni cu Trimetoprim împotriva paratifoidului. Crescătorii sunt separați la timp pentru a începe reproducerea în noiembrie, complet naparliti. “Crescătorii și concurenții” sunt vaccinați împotriva paramixo la timp. Acest lucru se întâmplă cu cel puțin o lună înainte de împerechere, astfel încât puii obțin rezistență de la femela ina din ou. Willem consideră că acest lucru este foarte important pentru a acoperi perioada de după înțărcare până când aceștia au acumulat o protecție suficientă prin vaccinări. Perechile de reproducție sunt pregătite temeinic prin pre-împerechere, ceea ce reduce luptele ulterioare și asigură că ouăle sunt depuse în același timp. Împerecherea are loc la sfârșitul lunii noiembrie și din cei mai buni 10-12 masculi ouăle sunt mutate continuu și puse sub doici, iar zburatorii sunt împerecheati în mai multe loturi. La mijlocul lunii ianuarie, ouăle de la cei mai buni crescători sunt întors pentru a patra oară pentru a completa echipa de pui (aproximativ 230) pe la începutul lunii aprilie. Toți porumbeii primesc același amestec patagonic (de curse) pe tot parcursul anului. Pentru crescătorii și porumbeii cu puii, acesta este disponibil pentru aceștia cu normă întreagă în jgheaburi cu auto-umplere. De asemenea, sunt hrăniți în fiecare dimineață cu un amestec de dimineață format din grit, tovo, pelete de legume, bomboane și pelete de pisică, o mână pentru 15 porumbei. 1-2 pelete de pisică pe zi sunt suficiente pentru a completa dieta cu aminoacizi care nu se găsesc în cereale. Atunci nu este nevoie să folosiți proteine din lapte sau să dați alte suplimente, conform lui Willem. În plus, Multimix este dat pentru mineralele necesare. Aceasta este dieta completă, nu ar trebui să fie mai mult de atât. Tinerii sunt vaccinați la înțărcare cu un vaccin Paramixo-Rota și injectați cu un vaccin împotriva variolei la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a elimina păduchii porumbei, Stopmite se administrează peste furaj timp de 14 zile (lipit cu Lysocur) și ulterior se repetă de câteva ori pe săptămână. În celelalte zile ale săptămânii Lysocur trece și el peste furaj. Duminică și luni cu Roni, celelalte zile Stopmite și/sau Winmix să se usuce totul din nou. Deci, tinerii primesc hrană cu o pulbere deasupra în fiecare zi în timpul sezonului. Se obișnuiesc cu asta ușor.
Devreme pe aripi egal rezistență
„Tinerii ies imediat după înțărcare. Prădător sau nu. „Învăț” tinerii timpurii să zboare cât mai curând posibil. Fac asta punând porumbei bătrâni printre tineri. Puieții urmăresc cu ușurință acei porumbei bătrâni în aer. aceeași mansardă, rundele ulterioare sunt înțărcate și nu ținute mai întâi depărtate. Acestea de mai târziu îi urmează din nou pe tinerii mai în vârstă și merg întotdeauna cu ușurință în aripă. Adesea chiar foarte repede, unii chiar și la vârsta de șase săptămâni. Acei tineri scad. ieși din plug puțin mai devreme la început, dar ei învață devreme că atunci când clapeta este deschisă trebuie să zboare aerul.Este mult mai bine decât să petreci primele săptămâni în colivie și în grădină . Preconditia este ca, chiar si cu ceva noroc poate – sa treaca bine prin dentitie.Dar tu insuti poti face ceva in privinta asta.La intarcare, tinerii sunt inoculati impotriva paramixo-rota. Se pare ca asta face ca o infecție cu adeno-coli mai ușoară și cu siguranță mor mult mai puțini porumbei. Eu personal cred că intestinele joacă un rol important în boală sau sănătate. Menținerea acestor intestine curate și sănătoase este sarcina. Pentru asta le dau peste furaj Roni de la Comed in apade sau Collinol plus de la DHP Cultura. Acestea creează un mediu intestinal mai acid. Oțetul nu face asta, se neutralizează în stomac. Roni și Collinol au efect doar în intestin. Desigur, nu sunt nici medicamente, nici probiotice. Pur și simplu creează un mediu optim în intestin și care ajută la rezistența la infecția adeno – care face ca coli să lovească – mai ușor. Pur și simplu se îmbolnăvesc mai puțin repede și mai puțin violent în timpul unui atac viral. Observ că a devenit foarte diferit în ultimii. Mai demul, tinerii de aici aveau în fiecare an probleme serioase cu bolile copilăriei, dar probleme majore au lipsit, din fericire, în ultimii ani. Poate se datorează rămânerii mai aproape de natură, oferind mult oxigen, inoculând cu un inoculant combinate.
Antrenarea tinerilor la începutul lunii mai, ultimii tineri au aproximativ 7-8 săptămâni și apoi se scot coșurile de antrenament. Dacă vremea este potrivită, tinerii sunt duși la câțiva kilometri distanță, nu prea departe în primele rânduri. La întoarcerea acasă, există niște semințe de bomboane gata. Primele curse, desigur, sunt puțin supărați și acest stres trebuie eliberat. După trei-patru curse, porumbeii sunt dusi la 10 kilometri și la acea distanță îi eliberez până se înțeleg și zboară acasă în linie dreaptă din coș. De aceea trebuie să începi din timp, pentru că porumbeii tineri învață repede la o vârstă fragedă. Trebuie să le fie bine insuflat că trebuie să ia imediat direcția corectă, fără a zbura mai întâi în cerc în punctul de eliberare. Acest lucru se întâmplă de obicei doar după cel puțin 10 antrenamente și uneori după 20 de ori de antrenament. Anul acesta a fost după a 15-a oară. Abia atunci s-au dus direct acasă din coș. Apoi s-au dus la 25 de kilometri, care nu a mers tocmai bine prima dată. Vorbim de sfârșitul lunii mai atunci!!! Apoi au mers de trei ori la 40 de kilometri cu porumbeii a doi crescători care sunt prieteni cu mine. Și ceea ce vezi este că ai mei zboară primele două ori către crescător la cea mai îndepărtată distanță și apoi zboară înapoi la propria lor crescătorie. După aceea, înțeleg asta și se lasă imediat la crescător la cea mai scurtă distanță. Când ajung în acel punct, atunci sunt gata să meargă cu asociația. În 2023, au mers cu containerul de patru ori înainte de primul zbor oficial și apoi învață să iasă din turme și mai mari și pot face față sezonului cu liniște sufletească. Între zboruri, am încetat să mă antrenez singur. Pentru că nu cred că ajută. Poate chiar să funcționeze împotriva ta, deoarece porumbeii se sătura și sunt bine cu asta dacă concurența nu este fără cusur și își trimit pisica. Dacă aș vedea un avantaj în ea, aș face-o cu adevărat, poți fi sigur de asta.” În rubrica sa, Willem insistă în mod regulat asupra importanței tinerilor bine pregătiți. “Deci cum se face că aproape nimeni nu o face?” el se intreaba aproape cu disperare.„Trebuie sa incepi cand poti si nu cand trebuie neaparat!!! Sunt doar avantaje în asta.” În timp ce se joacă cu puii, ei sunt despărțiți de zborurile mai frumoase. La coș nu sunt lăsați împreună și sunt prinși în liniște. Porumbeii buni nu mai au nevoie de nimic.
luminare suplimentară: pentru a lumina sau nu in 2022, Willem a trecut testul prin întunecarea mai mult timp (până pe 10 iulie) și nu iluminarea suplimentară în august până la sfârșitul sezonului, așteptându-se ca combinația de a oferi 18 ore de lumină – ei cred că este vara în plină drept rezultat – și coborârea rapidă a soarelui în cea mai înaltă poziție spre toamnă afectează negativ orientarea. Mai ales la ultimele zboruri la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Tinerii au rămas în pene fără iluminare suplimentară și s-au descurcat de minune până la ultimul zbor. Dar intenția de a testa dacă teoria unei direcții mai bune era adevărată și în cazul vântului de sud-est nu a putut fi testată. Din cauza lipsei vântului de sud-est. Un singur test pentru a stabili dacă un sistem este sănătos nu este suficient pentru a trage concluzii importante.
În 2023, a făcut din nou testul. Dar asta s-a dovedit foarte diferit decât se anticipase. Willem a făcut-o împreună cu doi crescători prieteni. Că o vară nu seamănă cu alta din punct de vedere al luminii și tot din cauza prelungirii sezonului de joc, tinerii deja năpârliu înainte de finalul sezonului. În prealabil, toți cei trei crescători au jucat peste așteptări. Dar ei au căzut înapoi unul câte unul pentru că porumbeii au intrat în napârlire devreme sau deja „se gândeau la asta”. Antrenamentul acasă a fost încă bun, dar performanța a scăzut de la o săptămână la alta. În orice caz, acum a devenit clar că să joace bine cu tinerii până la jumătatea lunii septembrie nu este posibil, pentru Willem, fără iluminare din august încolo. Am învățat din nou ceva punându-l la încercare.
Paratifoid!
Un subiect asupra căruia nu există unanimitate în țara porumbeilor este febra paratifoidă. Veterinarii gândesc diferit despre asta și oferă sfaturi în mod corespunzător diferite. Privind la patru dintre cele mai bune loft-uri din Țările de Jos, trei fac și unul nu vindecă împotriva paratifoidului. Peter Theunis o face, și tatăl și fiul Verkerk, Willem însuși o face, dar André și Bert Leideman nu. Dar cei din urmă se vaccinează de două ori pe an. Mai multe drumuri duc la Roma. Vedeți cu crescătorii care au avut de-a face cu asta o dată, că frica este acolo. Atunci este „război total”, potrivit lui Willem, pentru a scăpa din nou de acea boală putredă. Cură, curățare și dezinfectare completă a mansardelor, inoculare, vindecare din nou, dezinfectare și inoculare din nou etc. Trei ani de a fi deasupra ei și apoi scapi din nou de el. A trebuit să se ocupe singur de asta în 2011. În zborurile de după, după șase ani fără probleme, totul a fost greșit deodată. Și Willem va face orice pentru a evita să treacă prin asta din nou. Deci, dacă nu se teme de rezistență dând cure de trei săptămâni în fiecare an, am vrut să știu? Studiile realizate de Universitatea din Gent oferă o imagine înfricoșătoare a rezistenței la medicamentele utilizate în mod obișnuit și există teama că nimic nu va funcționa pe termen lung. Ca răspuns, Willem face paralela cu trichomonas. Aceleași zgomote s-au auzit despre asta acum 10-15 ani. Și acum uită-te la asta. Nu mai trebuie să dăm nimic și porumbeii au construit ei înșiși suficientă rezistență. Acum, desigur, este un parazit și nu o bacterie, dar vom vedea. Medicul veterinar Stephan Göbel spune că Baytril are deja puțin sau deloc efect împotriva paratifoidului. Testele de laborator ar arăta asta. Colegul său Fernand Mariën, Tielen (B) indică faptul că Baytril este singurul medicament care încă funcționează. Trebuie să alegi pe cine să urmezi și cum să acționezi. Columbofilii dau oricum multe droguri. Unele rapoarte enumera tratamente date care sunt de fapt o rușine conform lui Willem de Bruijn.
Rezultatele lui Willem in sezonul 2023, unul formidabil putem spune, reproducatorul lui de baza
Si-a demonstra inca odata valoare ca si reproducator dupa cariera lui de super zburator
NL17-1279282 “MURPHY’S LAW” (masculul fenomen)
1e NAT. Ace yearbirds De Allerbeste 2018
1e NAT. Ace short-middle distance Pipa Ranking 2018
4e NAT. Ace middle distance NPO 2018
7e NAT. Ace youngbirds De Allerbeste 2017
9e NAT. Ace youngbirds Pipa Ranking 2017
Decendentii lui in 2023:
NL23-9314633 “OLYMPIC PURE GOLD”
1st Dutch Olympiad bird youngbirds Maastricht 2024
NL23-9314672 “ONCE IN A LIFE TIME”
NL23-9314672 “ONCE IN A LIFE TIME”
1e Nat. Ace YB NPO 2023
1e Nat. Ace YB Pipa 202
1e Nat. Ace YB De Allerbeste 2023
NL23-9314852 “MURPHY’S HONORA”
2e Nat. Ace middle distance YB Pipa
3e Nat. Ace allround Pipa
3e Nat. Ace YB De Allerbeste
Rezultatele in 2023:
1e Olympiadeduif jonge duiven Maastricht 2024 (NL23-9314633)
1e Nat. Asduif jonge duiven World Best Pigeon (NL23-9314633)
1e Nat. Asduif jonge duiven Allround NPO (NL23-9314672)
1e Nat. Asduif jonge duiven Pipa-Ranking (NL23-9314672)
1e Nat. Asduif jonge duiven Allround De Allerbeste (NL23-9314672)
2e Nat. Asduif jonge duiven Midfond Pipa-Ranking (NL23-9314852)
3e Nat. Asduif jonge duiven Allround Pipa-Ranking (NL23-9314852)
3e Nat. Asduif Allround De Allerbeste (NL23-9314852)
4e Nat. Asduif jonge duiven Allround Pipa-Ranking (NL23-9314680)
9e Nat. Asduif Vitesse Pipa-Ranking (NL23-9314680)
9e Nat. Asduif jonge duiven Allround (NL23-9314847)
8e Nat. Asduif jonge duiven Allround (NL23-9314868)
12e Nat. Asduif jonge duiven Allround (NL23-9314723)
Sursa deduif.be