Pitu Marian & Aly din Gorj castiga locul 1 Atena I

   Astazi va prezentam un scurt interviu despre castigatorii etapei de maraton Atana I pentru zona de Sud  a tarii, probabil cea mai grea ruta de zbor unde etapele sunt doar cu vant din fata si temperaturi foarte ridicate

Ma numesc Pitu Alexandru Marian,  sunt din Targu Jiu, judetul Gorj si concurez porumbeii in tandem cu tatal meu , Marian, sub titulatura Pitu Marian & Aly, tatal meu este membru columbofil din 1985 cand a fost infintata asociatia Gorj de catre domnul Capatana C-tin, impreuna cu un grup de iubitori ai acestui sport, din 1994 pana in anul 2021 am fost membrii ai U.C.P, activand pana in anul 2004  la clubul Tudor Vladimirescu, iar din 2004  pana in anul 2021,am activat la clubul Constantin Brincusi.Din anul 2021 pana in prezent, suntem membrii ai U.N.C.R-Columba la clubul Tudor Vladimirescu.

In anul 2003 am obtinut locul 3 national UCP, categoria viteza pui si locul 1 provicia Oltenia iar din acel moment am avut 18 participari in expozitia nationala la diferite categorii acumuland aproximativ 50 trofee nationale incluzand printre acestea si placheta de maestru al sportului columbofil.

  In anul 2021 la U.N.C.R-Columba am obtinut locul 1 as crescatori pe judetul Gorj iar la porumbei locul 3 as fond  pe Gorj si locul 11 provincia Oltenia la categoria as  fond tineret.

  In anul 2022 am fost locul 1 categoria as viteza tineret, provincia Oltenia, porumbelul participand si la expozitia provinciala ce a avut loc la Bucuresti.

  In anul 2023 am avut doi porumbei participanti in expozitia nationala de la Alba Iulia care au reprezentat judetul gorj.

  In anul 2024 judetul Gorj a efectuat zborurile pe ruta bulgaria-grecia, iar porumbelul cu seria 2026030-21 m, a obtinut locul 1 pe lansare  la etapa Atena 1,unde au participat un numar de 539 de crescatori cu 3651 porumbei  din 5 judete(Gorj, Valcea, Arges, Prahova , Dimbovita),in prima zi sosind doar 2 porumbei. 

 La etapa Atena 2 acelasi porumbel cu seria 2026030-21 m, a obtinut locul 4 pe lansare , unde au participat un numar de 329 crescatori cu un numeric de 1559 de porumbei , astfel reuseste sa incheie categoria maraton cu 2, 86 puncte penalizare. Ambele etape au avut un grad de dificultate mare cu vant din fata  , canicula si ploaie.

 Porumbelul mai sus mentionat reuseste in anul 2023 sa  claseze pe ruta moldova 4 etape de fond din cele 5 angajate.

Anul acesta pentru noi a fost unul foarte bun reusid la nivel de judet sa castigam toate cele 3 etape de maraton cu lansare de la Atena.

 Ce ne poti spune despre crescatoria ta?

Crescatoria este structurata pe 11 compartimente , 4 dintre ele sunt destinate masculilor  de la zbor, 2 compartimente pentru femelele de la zbor, 3 compartimente de pui si 2 compartimente pt porumbeii de matca.

 Din ce familie se trag porumbeii tai?

 Porumbeii au la origine liniile de porumbei Fabry, Sion , Cobut, Duray pe care i-am lucrat in consagnivitate de aproximativ 20 de ani facand mici infuzii.

Ce cauti cand introduci sange nou in crescatoria ta?

Caut sa introduc porumbei ai caror parinti sau bunici au participat in expozitiile nationale sau provinciale si care se preteaza zonei din care concuram.

Cand va cuplati matca si  ce metoda folositi pentru a face cuplurile(bun cu bun, pedigree, alte criterii)?

 Cuplurile de matca le facem in jurul datei de 15-20 februarie in functie de conditiile meteo, in principiu imperechem bun cu bun dar umblam foarte mult la conformatia taliei(preferam porumbeii de talie mijlocie).

 Care este metoda de zbor si de ce crezi ca te ajuta?

Metoda de zbor pe care o practicam este ,,metoda vaduviei,,deoarece consider ca porumbeii pot fi antrenati mult mai mult si pe toata perioada planului de zbor, pastrandu-i in forma,recuperadu-se mai repede dupa etape,incepem ,,vaduvia,,  de regula la prima etapa de antrenament pana la ultima etapa de concurs fiind tinuti la semi-intuneric.

Cum iti hranesti , cu ce mancare , porumbeii de concurs si matca?

 Porumbeii de la lotul de zbor sunt hraniti cu mancare autohtona la sac achizitionata de la un distribuitor de la reghin-ms, (baza, zbor) iar la lotul de matca  la amestecul de baza mai adaugam daca este cazul mazare.

Care este programul tau de tratamente?

Programul de tratamente incepe la inceputul  lunii decembrie, cu deparazitare, tricomonoza, respiratie,vaccinurile de paramixoviroza, insistand mai accentuat pe stafilococ folosind matrix cu tolyamin.pe parcursul etapelor de concurs tratam de tricomonoza si respiratie , produsele fiind ,,alternative,,

Ce crezi ca este cel mai important pentru  a avea succes in permanenta cu porumbeii?

 Primul lucru important pentru ca succesul sa fie permanent este sanatatea porumbeilor, mentinerea unei rute pe perioada a mai multor ani, selectie exigenta, iar porumbeii  care nu se ridica la ,, standardele  de selectie ,, trebuie eliminati.

 Metoda de motivare a porumbelului pentru etapele castigate?

Dupa fiecare etapa de fond si maraton masculii stau cu femelele o zi impreuna, iar intre etape, la antrenamente se mai vad de 2,3 ori aproximativ 10, 15 minute fara a se calca.

In curand incepe sezonul de licitatii nu uita sa ne vizitezi !!